سرویس سیاست مشرق- در میان انبوهی از گزارشها و تیترهای خبری، در یک بسته کامل بانام «ویژههای مشرق» شمارا در جریان مسائل مهم و اثرگذار از نگاه روزنامههای کشور قرار میدهیم. در این ویژهنامه، نگاهی به آخرین مواضع جناحهای سیاسی و تحولات مهم داخلی، خارجی، اوضاع اقتصادی و اجتماعی کشور انداخته میشود که مخاطبان بامطالعه آن به رهیافتهای مهم، نکات و تأملات از سیر وقایع اثرگذار دست خواهند یافت، در این بخش با ما همراه باشید.
*********
روزنامههای پنجشنبه ۲۸ مهرماه در حالی چاپ و منتشر شد که بیانات رهبر معظم انقلاب در دیدار نخبگان جوان و استعدادهای برتر علمی کشور، حذف ایران از جام جهانی تهدید توخالی و آنفلوآنزا و کرونا در کمین مردم در صفحات نخست روزنامهها برجسته شده است.
رهبر معظم انقلاب اسلامی صبح چهارشنبه در دیدار صدها نفر از نخبگان جوان و استعدادهای برتر علمی، نخبگان دانشگاهی را در چهار دهه اخیر موجب آبروی ایران خواندند و افزودند: همه بویژه مسئولان و مؤثرین در فضای کشور باید نخبگان علمی را جزو مهمترین ثروتهای کشور بدانند و از آنها حمایت کنند و نخبگان نیز ظرفیتها و استعدادهای فردی خود را به سرمایه پیشرفت کشور تبدیل کنند.
روزنامه رسالت در سرمقاله خود با اشاره به این دیدار نوشته است:
اگر هوش، نمره و رتبه را سنجهای مناسب و مکفی برای شناخت فرد نخبه و تفکیک او از غیرنخبه بدانیم، باید بتوانیم برای تذکر رهبر انقلاب در دیدار با نخبگان هم پاسخ داشته باشیم. آن تذکر این است آدم باهوش و استعداد، میتواند خالق بمب اتم هم باشد. چرا سازندگان این سلاحهای هولناک و ضدبشری را نخبه نخوانیم؟ سپس رهبر انقلاب تعریف خودشان را از شخصیت نخبه ارائه میدهند: نخبه آن انسان صاحب استعداد و پرتلاش است که از هدایت الهی بهره گرفته است. میدانیم هدایت الهی، به قلبها نازل میشود. پس انسان علاوهبر مغز، به قلب هم نیاز دارد تا شایسته عنوان نخبه گردد.
این روزنامه در ادامه سرمقاله خود نوشته است:
همچنین ایشان هوش و استعداد ذاتی و ذهنی را برای نخبگی کافی نمیشمارند، بلکه به عنصر تلاش و همت نیز رهنمون میشوند. امام خمینی در آثار عرفانی خود، جوهره انسان، یعنی آنچه انسان را از دیگر موجودات تمایز میبخشد، قوه عزم و اراده میشمارند. چگونه میتوان از این قوه بیبهره بود و تنها به اتکای نبوغ، به دستاوردهایی رسید و خود را نخبه خواند؟
مذاکرات تا اطلاع ثانوی تعطیل است؟
روزنامه شرق در تیتر یک امروز خود به بازخوانی پرونده برنامه جامع اقدام مشترک که این روزها خبر توقف و تعطیلی آن به گوش میرسد پرداخته و نوشته است:
شاید اقدام ایران برای اعمال تحریم علیه نهادها و مقامات غربی در حوزه تأثیرگذاری چندان جدی گرفته نشود و صرفاً از سر واکنش متقابل، تهران چنین اعمال تحریمهایی را در دستور کار قرار داده باشد؛ اما سیاست چشم در برابر چشم در هر دو طرف، شرایطی را رقم خواهد زد که تبعاتش در کوتاهمدت و حتی میانمدت فضای سنگینی را بر مذاکرات تحمیل خواهد کرد. در این راستا میتوان این احتمال را داد که نوعی پافشاری سیاسی و دیپلماتیک عملاً بنبست فعلی را به مرز شکست کامل در احیای برجام برساند. در کل و تا به اینجای کار تأثیرات همین فضای تیره ناشی از گسست ایران و اروپا مؤید یک جمله است: مذاکرات تا اطلاع ثانوی تعطیل!
روزنامه وطن امروز در یکی از گزارشهای امروز خود نیز با اشاره به اینکه «اروپا به بهانه جنگ اوکراین دنبال تحریم پهپادی ایران است» مینویسد:
پس از آنکه برخی منابع خبر دادند سهشنبهشب نشست غیرعلنی شورای امنیت درباره بررسی ادعاها نسبت به پهپادهای ساخت ایران در اوکراین برگزار شده است، منابع خبری از آماده شدن بسته تحریمی اتحادیه اروپایی در همین باره خبر دادند. بر این اساس، کشورهای اتحادیه اروپایی بر سر موضوع ادعایی ارائه تسلیحات ایران به روسیه، موقتاً درباره اعمال تحریم ضد ۸ فرد و نهاد ایرانی به توافق رسیدند. در همین حال، روزنامه انگلیسی «گاردین» در گزارشی درباره جزئیات بسته تحریمی جدید اتحادیه اروپایی، مدعی شد بروکسل قصد دارد تحریمهایی را علیه ۳ فرمانده ارشد نظامی ایران و شرکت تولیدکننده پهپادهای ایرانی که ادعا میشود در حملات روسیه در اوکراین مورد استفاده قرار میگیرد، اعمال کند.
ادعایی که روزنامه شرق درباره شکست برجام با کلید واژه مقصرنمایی ایران مطرح کرده یک پاسخ ساده دارد، جمهوری اسلامی ایران هیچ گاه مذاکره را نفی نکرده و بازگشت به برجام را نهی نمیکند، اما به با سه شرط ساده لغو تحریمها، راست آزمایی آن و ضمانت عدم بازگشت به تحریم. این سه شرط خط قرمز جمهوری اسلامی ایران با غرب است، کارت ادامه بازی روی این میز دست آمریکاییهاست.
مبتکرطرح حذف ایران از جامجهانی چه کسی است؟
روزنامه اعتماد در یکی از گزارشهای امروز خود تلاش رسانههای انگلیسی برای تحت فشار قرار دادن فیفا را مورد توجه قرار داده و با تیتر حذف ایران از جامجهانی تهدید توخالی یا احتمال ممکن؟ نوشته است:
آیا ایران ممکن است از جام جهانی کنار گذاشته شود؟ خیلیها این را یک تهدید توخالی با بار سیاسی میدانند و برای اثبات این اظهارنظر به جملات جانی اینفانتینو رییس فیفا در فروردین اشاره میکنند. در آن مقطع برخی فشارها وجود داشت که به خاطر اتفاقات ورزشگاه امام رضا تیم ملی ایران از جام جهانی کنار گذاشته شود که اینفانتینو در پاسخ گفت: «لطفاً شوخی را کنار بگذارید.» اما در سمت مقابل برخی میگویند چراکه نه؟ مگر ندیدید روسیه چطور حذف شد؟
اعتماد در ادامه مینویسد:
در سال ۱۹۹۲ یوگسلاوی درگیر جنگ بالکان بود و درحالی که بازیکنان این تیم در سوئد محل برگزاری مسابقات اردو زده بودند، در فاصله ده روز تا شروع مسابقات یوگسلاوی از جام ملتهای اروپا اخراج و دانمارک جایگزین آنها شد. جالب اینکه دانمارک در همان سال فاتح مسابقات لقب گرفت. در آن سال قطعنامه ۷۵۷ سازمان ملل با موضوع بوسنی و هرزگوین باعث شد تمام نهادهای ورزشی یوگسلاوی را از تمامی مسابقات کنار بگذارند.
در هفتههای اخیر به بهانههای مختلف مسئله تحریم ایران در ابعاد مختلف توسط محافل ضدانقلاب و جریان برانداز مطرح شده است. اخراج تمامی سفرای ایران در کشورهای مختلف جهان و اخراج تیم ملی فوتبال ایران از جام جهانی از جمله این موارد است. در همین رابطه «مصی علی نژاد» کارزاری برای اخراج تیم ملی فوتبال ایران از مسابقات جام جهانی راه انداخته است. بی بی سی فارسی در همین رابطه در مطلبی نوشت: مسیح علی نژاد، روزنامه نگار و فعال حقوق زن در توئیترش خبر داده است که با کمک گروهی از ورزشکاران و وکلا درخواستی رسمی و حقوقی برای تعلیق فدراسیون فوتبال ایران و اخراج تیم ملی از جام جهانی قطر به فیفا ارائه شده است!
قابل توجه آنکه مدتی قبل الیاس حضرتی مدیر مسئول روزنامه اعتماد در نامهای به دبیر شورای عالی امنیت ملی گفته بود که خبرنگاران اصلاحطلب بدون هیچ اتهامی بازداشت شدهاند! این فعال اصلاحطلب بهتر است قبل از بیان طرح امنیتی برای کشور توانایی خود در اداره یک روزنامه را نشان دهد، چگونه است که مدیر مسئول یک رسانه خط ضد انقلاب را روزنامهاش را پیدا نمیکند؟
نقش سلبریتیها در اغتشاشات چقدر بود؟
روزنامه جوان با عنوان آقای امریکا لطفاً در بیزینس با سلبریتیها لیبرال باش! نوشته است:
افشای خبرنگار بی بیسی از پرداخت ۴۰۰ هزار دلار به یک خواننده رپ برای حمایت از حمله نظامی به ایران، خبر فروش اکانت علیکریمی به مبلغ گزاف میلیوندلاری، فروش اکانت مهناز افشار به مؤسسهای وابسته به سازمان سیا، افشای درآمدزایی گزاف مصیعلینژاد از ویدئوهای خانواده زندانیان امنیتی در ایران و اعتراف خود او به دریافت دستمزد از وزارت خارجه امریکا و دهها مورد دیگر از این نمونهها نشان از جریان سازمانیافته معامله غرب آشوبگر با سلبریتیهاست.
در ادامه این یادداشت آمده است:
اما ظاهراً سهم کسانی که در ایران با هدایت آنان دیوارنویسی میکنند یا سطل زباله آتش میزنند یا رفتار هنجارشکنانه برنامهریزی شده انجام میدهند، فقط خرده پول ریالی است! کیسههای دلار برای سلبریتیهای برجعاجنشین در امریکا و انگلیس و آلمان و رفتن به دل اغتشاشات و قربانی کشتهسازی آشوبگران شدن، سهم نوجوانان فریبخورده. غرب حتی در بیزینس با آشوبگران هم رعایت اصول تجارت لیبرالیسم را نمیکند.
روزنامه هممیهن به بررسی آماری و تحلیلی سهم متغیرهای اقتصادی در آغتشاشات اخیر پرداخته و مینویسد:
هیچ اقتصاددانی نمیتواند بگوید که شکاف طبقاتی یا بیکاری چه میزان در این اعتراضات تأثیر گذشته است. ما فقط در کلیت میتوانیم یک تحلیل کلی و نظری ارائه دهیم. اگر مقامات کشور و دولت علاقهمند باشند میتوان این موارد را کمی کرد؛ یعنی با مطالعاتی مثل سنجش افکار یا مطالعات میدانی میتوان اینها را تبدیل به اعداد و آمار هم کرد تا مشخص شود که مثلاً شکاف طبقاتی یا ادراک فساد چقدر سهم داشته است.
ماجرای کشته شدن افسران موساد چه بود؟
روزنامه کیهان در گزارشی تفسیری به بررسی مرگ مشکوک ۶ افسر موساد پرداخته و مینویسد:
در پی یک عملیات پیچیده امنیتی موساد برای خرابکاری در یک مرکز صنعتی در اصفهان که منجر به بازداشت تمام عوامل عملیاتی آن توسط وزارت اطلاعات ایران شد، موساد بعد از برکناری مسئول میز ایران، حداقل ۶ افسر برجسته مرتبط با این میز را به اتهام ارتباط با سربازان گمنام امام زمان (عج) حذف و به انحای مختلف آنها را کشته است. موساد که لو رفتن عملیات پیچیده خرابکاری خود را شکست و رسوایی بزرگ برای خود میدانست، به زعم خود و برای انسداد رخنه دستگاههای امنیتی ایران، مجبور به حذف تمامی این افسران شده تا شاید بتواند از بقیه افراد و ارتباطات آنها حفاظت کند. با توجه به اشراف کامل دستگاه امنیتی ایران بر فعالیت موساد در منطقه غرب و جنوب شرق آسیا، مشخص نیست که خنثی شدن عملیات موساد در مالزی و بازداشت تمام عوامل آن در این کشور با همکاری سرویس اطلاعاتی این کشور با سرویس اطلاعاتی ایران بوده است یا نه؟
در ادامه این گزارش قابل توجه آمده است:
یک منبع مطلع امنیتی گفته است که موساد هیچگاه تصور نمیکرد که سرویس ضدجاسوسی دستگاه امنیتی ایران از زمان طراحی عملیات به تحرکات آنها برای خرابکاری در اصفهان اشراف داشته باشد و این اشراف از زمان طراحی تا بازداشت نیروهای عملیاتی ادامه داشته باشد؛ آنها برای جلوگیری از نفوذ سربازان گمنام امام زمان (عج)، حتی مسئول میز ایران را برکنار کردهاند اما اشراف سربازان گمنام امام زمان (عج) فراتر از تسلط آنها به نیروهایشان است. وی با اشاره به نقش اصلی موساد در پروژه اغتشاشات ایران گفت: موساد در اغتشاشات اخیر مسئولیت مستقیم دارد و تصور میکند که میتواند با برخی عملیات ایذایی و البته همکاری با سرویسهای منطقه با تحریک غیرمستقیم هنرمندان و ورزشکاران، اقدامات تخریبی خود را دنبال کند اما به قطع میتوان گفت که تمام اقدامات و طراحیهای افسران موساد تحت کنترل و اشراف سربازان گمنام امام زمان (عج) است که برخی از این اقدامات زیر ضربه رفته و برخی دیگر در موعد مقرر زیر ضربه خواهد رفت.